Penge at hente på gode infrastukturløsninger

Bygherreforeningen har skrevet en artikel om, hvordan bygherrer skal blive bedre til at sætte brugernes behov og forretningsmæssig fairness i centrum, når de vælger forsynings- og infrastrukturløsninger i forhold til forsyninger som internet, vand og el. Der er nemlig gode muligheder for at forhandle med både internetudbydere, forsyningsselskaber og lade-operatører, så det gavner brugerne og til stor glæde for bygge- og driftsbudgettet.

City Tekniq giver i artiklen gode råd til etablering af ladestandere til elbiler, når det handler om projektering af ejendomme.

Det vigtigste råd er ret klart, nemlig at det er ejendommen, der ejer kablerne. Derudover er det vigtigt at få afklaret, hvordan brugsmønsteret kommer til at se ud. Er der en økonomisk gevinst ved at opstille ladestandere, og er det besværet værd som bygherre? Måske er lokationen så attraktiv, at en lade-operatør vil opsætte ladestandere gratis mod at få indtjeningen.

Der er flere guldkorn at hente om etablering af ladestandere til elbiler i artiklen, som du kan læse på Bygherreforenings hjemmeside.

Posted by HC Jensen in Ikke-kategoriseret

700.000 elbiler i 2030!

Det kræver, der kan sættes strøm til, og hvem er ansvarlig for det?

CityTekniq deltog på et spændende og yderst relevant seminar hos Concitio/Copenhagen Electric (Elbils-kontoret Region Hovedstaden) over emnet ’Hvordan sikrer vi, at ladeinfrastrukturen kommer?’

Seminaret roterede om kommunernes aktuelle paradoks:
1. Kommunerne skal sætte ladere op jf. Ladestanderbekendtgørelsen, også selvom de ikke har egne biler i det aktuelle område.
2. De må ikke sætte ladere op til andet end kommunens egne biler.

Det er naturligvis uholdbart, og lovarbejde er da også under udarbejdelse. Det er afgørende at få udarbejdet et fornuftigt regelsæt og definere ansvarsfordeling af videreudbygning af ladekapaciteten. Set i lyset af regerings seneste udkast til en aftale om en målsætning om 700.000 elbiler i 2030, skal ladekapaciteten udbygges betragteligt de kommende år.

Efter at have hjulpet en del kommuner med deres planer om etablering af elladestandere, har vi hos CityTekniq fået et særdeles godt indblik i dilemmaet set fra kommunernes side. Vi ser en mulig løsning, hvor man skeler til, da de almennyttige boligforeninger var i samme situation. Her endte det i sommers med en tilføjelse til den almindelig lovgivning for almennyttige boligforeninger, som definerer, hvad almennyttige boligforeninger må bruge og tjene penge på. Nu må de “eje og drive ladestandere”, som det fremgår af ”Sidebekendtgørelsen”.

Hvorfor ikke give kommunerne samme ret?
Eller skal der være særlige betingelser, så man også tilgodeser kommercielle hensyn?

Det kunne f.eks. være:
”Kommuner må eje og drive og ladestandere, hvor ingen kommercielle ladeleverandører vil finansieringe opsætningen”
Der skal så oprettes et forum, hvor alle ladeleverandører, hvad end det er nye, gamle, danske og internationale, kan byde ind på opgaven de efterspurgte steder.

Det er ikke en let nød at knække, vi venter spændt på en opdateret Ladestanderbekendtgørelse hos CityTekniq.

Se præsentationen fra Concitio/Copenhagen Electrics seminar ’Hvordan sikrer vi, at ladeinfrastrukturen kommer?’ her: Praesentation webinar ladeinfrastruktur

Få kompetent rådgivning i opsætning af ladestandere til opladning af elbiler i jeres boligforening
Posted by HC Jensen in Ikke-kategoriseret

Ny løsning til håndfri opladning

Et østrigsk firma har udviklet en spændende Ole Opfinder-løsning til håndfri ladning af elbiler, der har samme effektivitet som en traditionel ladning. Løsningen, der kaldes ”Matrix Charging”, fungerer ved at bilen parkerer over en plade og lader ved hjælp af en gummitube på undersiden af bilen, som automatisk føres ned til pladen. Fordi der er reel kontakt mellem de to dele, er effektiviteten på 99 procent ligesom ved ladning med et almindeligt stik – men man slipper for at rode med stikket. På trådløs ladning ligger effektiviteten maksimalt på 90 procent.

Den første udgave tilbyder AC-ladning op til 22 kW, og der er planer om at udvikle 50 og 100 kW-ladere.

Hvis det her kan blive standardudstyr i elbiler, er der store muligheder i denne løsning.

Læs mere her:

Easelink wants to set a new standard for EV charging: Automatic and conductive


Posted by HC Jensen in Ikke-kategoriseret

Sæt strøm til Konebilen!

Fotografi af elbiler, der lader ved en ladestander.

Debatten om elbiler har en tendens til hurtigt at komme til at handle om alt det, elbilerne ikke kan. Men måske var det på tide at se på, hvad de rent faktisk kan bruges til?

Dårlige undskyldninger står i vejen for elbilen

I kataloget over klassiske undskyldninger for ikke at skifte til elbil finder vi fx evergreenen: ”Jamen, hvad så når vi skal køre til Frankrig”. Det skaber yderligere utryghed hos de typisk usikre førstegangskøbere. Det er begrænsende for udbredelsen af elbiler, og det er ærgerligt, når 91 % af danskerne lige så godt kan bruge en elbil til deres daglige pendling, senest belyst i JP her: https://bit.ly/2BsOzcN

600.000 konebiler kan blive til elbiler

Kan vi starte et andet sted? Der er masser af biler hos Hr. og Fru Danmark, som kan skiftes til el. I hvert fald mindst én af bilerne i husstande med to biler – den der i daglig tale er kendt som ”Konebilen”. Dem er der – ifølge Danmarks Statistik – cirka 600.000 af ud af Danmarks i alt 2.4 mio. biler. Hvorfor ikke starte med dem? Den årlige tur ned ad Europas motorveje mod sydens sol kan stadig klares i den fossile bil.

Så det er bare at komme i gang, hvis man har to biler og bor i hus. Prisen burde heller ikke afskrække længere – for allerede i 2019 kommer der elbiler fra 15.000 EUR. https://bit.ly/2BsE9da

På den måde når vi hurtigt op på de 500.000 elbiler på vejene, som Socialdemokratiet lover inden 2030. Kom så Danmark, sæt strøm til konebilen og den grønne omstilling.

Posted by HC Jensen in Ikke-kategoriseret

SKAT bremser danskernes lyst til at købe elbiler

Billede af elbil der lader op.

Flere bilister tøver med at skifte fossil-bilen ud med en elbil, fordi de savner sikkerhed for at kunne lade bilen op. Hvis det bliver muligt for flere at lade på deres arbejdsplads, så er der én væsentlig barriere mindre for at skifte til elbil. Men det kræver, at man ændrer på skattereglerne.

 

Continue reading →

Posted by HC Jensen in Barrierer for grøn omstilling
Uafhængig rådgivning om elbiler og ladeløsninger