Elbiler for begyndere

Hos City Tekniq vil vi gerne være med til at afmystificere nogle emner omkring elbiler og ladning. Derfor har vi lavet nogle korte film om forskellige emner, der helt naturligt typisk dukker op.

Målgruppen er medarbejderen, der aldrig har rørt ved en elbil, og som gerne vil se, hvordan man gør, før man selv står i situationen, hvor man skal både køre i en elbil og lade den. Det kan også være en personalegruppe, som snart skal i gang med at køre elbil, fordi arbejdspladsen udskifter sin vognpark til elbiler.

Elbiler for begyndere #1

Afsted i elbil for første gang

En af de ting jeg har oplevet tit, er noget så lavpraktisk som at den første gang i en elbil også betyder den første gang i en bil med automatgear.

Her er der en film om hvordan man kommer afsted i en elbil, og hvad man lige skal forholde sig til i den forbindelse.

Elbiler for begyndere #2

Hvordan du kobler en bil fra ladestationen

Her er en film om, hvordan man kobler en bil fra ladestanderen, når man skal afsted. Det er faktisk ikke så svært, men her kan man i hvert fald se, hvordan man gør.

Elbiler for begyndere #3

Hvordan du tilslutter elbilen på en CHAdeMO lynlader

Her er en film om, hvordan man sætter ladekablet fra lynladeren i elbilen – og hvordan man bruger ladekortet til Clever. Der findes forskellige typer af låsemekanismer til stikket til CHAdeMO, men de handler altid om det samme – stikket skal sættes i og låses/tilspændes.

Der findes 2 standarder indenfor lynladning (faktisk 3 standarder med Tesla, men den kan også bruge CHAdeMO med noget ekstraudstyr – men det er en anden historie).

Populært sagt, er der CHAdeMO til Japanske biler, og CSS til tyske biler (også kaldet Combo). Begge standarder har udråbt sig til markedsledende og fremtiden, men personligt tror jeg nu, at det ender med CSS.

Elbiler for begyndere #4

Hvordan du frakobler elbilen på en CHAdeMO lynlader

Her er en film om, hvordan man afkobler elbilen fra lynladeren – og hvordan man bruger ladekortet til Clever. Den opmærksomme lytter vil kunne høre min gode tidligere kollega David undertrykke et fnis, når jeg fumler i rækkefølgen og swiper ladekortet for 5 gang. Hvilket så ufrivilligt bliver et godt eksempel på, at hvis man ikke lige kan finde ud af det – så prøver man bare igen. Der er hverken noget, der hyler, hvæser eller eksploderer, fordi man fumler lidt.

I ”Elbiler for dummies 3” skriver jeg om de 2 (eller 3) lynlade-systemer, der findes på markedet (CHAdeMO og CSS). Der er ingen større forskel på at afkoble det ene eller andet. Begge systemer kræver abonnement hos Clever, Eon og eller CleanCharge. Jeg har i hvert fald ikke hørt om nogen ud over Tesla, der tilbyder offentlig lynladning gratis.

Elbiler for begyndere #5

Hvordan finder du en ledig ladestation i Danmark?

Her er en film om hvordan du bruger de 2 apps til henholdsvis Eon og Clever. Det er min gode tidligere kollega David der klikker løs og hjælper med at finde en ladestander.

Det at love at finde en ledig lader er at tage munden lidt for fuld, for du kan ikke reservere en ladestation, så den kan være optaget når du kommer frem. Det er der ikke nogen der har fundet en løsning på endnu – hvis det overhovedet kan løses.

Du skal selvfølgelig installere apps’ene først, for at du kan gøre som David.

Hvis du i stedet bruger PC, så er der links til de forskellige oversigtskort over ladestationer her:

Besøg eon.dks hjemmeside her – https://www.eon.dk/privat/strom-til-din-elbil/oversigt-ladepunkter.html – findes som app.

Besøg Clevers hjemmeside her – https://clever.dk/kundeservice/find-naermeste-ladestation – findes som app.

Besøg Cleancharges hjemmeside her – https://cleancharge.dk/ – findes ikke som app.

Her er et par kort hvor du kan finde ladestationer af alle fabrikater. Disse kort er dog ofte dårligere opdateret – ærgerligt nok. De giver ellers god mening hvis man har abonnement hos flere leverandører, som rigtig mange danske elbilister allerede har.

Besøg PlugShares hjemmeside her – https://www.plugshare.com/ – findes som app.

Besøg Ladekortets hjemmeside her – https://www.ladekortet.dk/ – findes ikke som app.

Offentlige ladestandere kræver altid at du har abonnement hos ovennævnte leverandører – i hvert fald såvidt jeg er orienteret. Tænk hvis butikscentre og andre begyndte at give ladning væk som en service. Det gør de i andre lande. Kom nu Danmark!

CTA logo 2 1

Kontakt Os

Fortæl om jeres udfordringer over en kop Zoom-kaffe, sa vi kan hjaelpe jer i mal.

Uafhængig rådgivning om elbiler og ladeløsninger