Elbiler fylder ikke meget i den samlede danske bilpark. Det halter at få danskerne til at købe elbiler, og det på trods af stor politisk fokus og velvilje med forskellige tilskudsordninger og en generel opmærksomhed på CO2-udledningen.
Der er langt imellem elbilerne på de danske veje, og det bliver tydeligt, når man læser i Statistisk Tiårsoversigt, som Danmarks Statistik udgiver i et årligt tiårstilbageblik. Til gengæld kan man læse, at der generelt bliver flere og flere biler på vejene.
Nærmere betragtet er vores samlede bilpark de seneste ti år øget med 0,6 mio. biler, som vi ovenikøbet kører 24 pct. længere i. Pladsproblemerne på vejene kan i byerne løses med autonome minibusser. Men funding til udviklingen udebliver.
Op til tre biler per husstand
Delebilsordninger er aldrig blevet en stor succes, og den offentlige trafik springer vi ikke på i begejstring. I stedet foretrækker vi at blive fragtet direkte fra A til B, og det gør man bedst, når man selv kører. Vi køber stadig flere biler per husstand, og bil nr. 3 er efterhånden et udbredt supplement til familien. I Danmark er der i dag 466 personbiler per 1.000 indbyggere.
Offentlig transport er selvfølgelig svær at gøre attraktiv i de områder, hvor der ikke bor så mange mennesker, og der er langt imellem tingene, men især i byerne er der rift om pladsen, både på vejene og på parkeringspladsen. Pladsproblemerne er vi nød til at løse ved at stille skarpt på, og de kan kun løses ved mere sammenkørsel. Det kalder på bedre tilbud i den offentlig transport, så vi får flere til at tage bussen og toget.
Fokus på grøn offentlig transport
Den offentlige transport skal være bedre, og så skal den selvfølgelig følge med udviklingen og være grønnere. Udviklingen i den grønne offentlige transport går meget langsomt, og fra politisk hold er tiltagene både kortsigtede og uambitiøse. Derfor skal vi have vores politikere til at opprioritere en grønnere offentlig transport, og vi skal tænke mere fremtidsorienteret. Det kræver langt mere funding, både nationalt og fra europæisk side, så vi får et ordentligt alternativ til bilen, så folk vælger den offentlige transport.
Mini-busser i glemmebogen
For tre år siden var jeg en tur ved Bellacenteret og prøve en af de små autonome mini-busser, som man dengang testede. Det er en ret genial løsning til de kortere strækninger fra stationen eller stoppestedet, som man i dag ofte må klare gående, når man tager det offentlige, men som kan være medvirkende til, at bilen tilvælges. Mini-busserne lader desværre til at være gået i glemmebogen. Måske forsvandt den politiske opbakning til at videreudvikle dem? De er ellers en oplagt løsning til at øge kvaliteten af det eksisterende offentlige tilbud, så man kan blive kørt til døren. Eller i hvert tilfælde næsten.
Konstant CO2-udslip i 30 år
Nutidens brændstofdrevne biler er blevet langt mere energieffektive, end de var for 30 år siden. Det skal selvfølgelig med i betragtningen, at CO2-udslippet fra vores bilkørsel er reduceret kraftigt for den enkelte bil, og udslippet er i dag cirka på samme niveau som i 1990, men bilkørsel fylder stadig meget i CO2-regnskabet. Og pladsmanglen på vejene skal vi have løst, uanset hvilken slags biler, der optager pladsen.
Billedet øverst er taget ved Bellacenteret under testkørslen og er en af de autonome mini-busser, der indgik i testen.
Se min post på LinkedIn fra Bellacenteret.
Læs mere om Danmarks Statistiks Tiårsoversigt her.
Ladning til din elbil?
Søger du uvildig rådgivning og vejledning om etablering af ladning til elbiler?
Ring på 7074 5658, send en mail på HC@citytekniq.com eller kontakt os her.