Flere bilister tøver med at skifte fossil-bilen ud med en elbil, fordi de savner sikkerhed for at kunne lade bilen op. Hvis det bliver muligt for flere at lade på deres arbejdsplads, så er der én væsentlig barriere mindre for at skifte til elbil. Men det kræver, at man ændrer på skattereglerne.
Må arbejdsgiverne så give elbilister lov til at lade fra en egnet stikkontakt? Nej, det må de ikke. For hvis man giver strøm væk til en medarbejder, så skal det beskattes.
Det kræver ladere, der kan mikroafregne, og de koster tusindevis af kroner for arbejdsgiveren at sætte op. Så kan man vælge at få en udbyder til at sætte en lader op, men så ender regningen hos medarbejderen i stedet. Dermed fungerer beskatning af medarbejdergoder som en utilsigtet bremse for den omstilling fra fossil- til eldrevne biler. Men den omstilling er nødvendig for at nå de politiske målsætninger på området. Det er en problematik, der også er aktuel inden for andre områder – senest ift. overskudsvarme.
Ambitiøse målsætninger for elbilerne
Uanset om du lytter til regeringen eller oppositionen, så skal der rigtig mange flere elbiler på vejene frem mod 2030. Mette Frederiksen siger 500.000 og Morten Østergaard siger 1.000.000. Regeringen ønsker at stoppe salget af fossildrevne biler i 2030 og vil helt fjerne fossildrevne biler fra vejene i 2035. Uanset om hvem der vinder det kommende valg, vil der altså være behov for at sætte turbo på omstillingen.
Med de ambitioner giver det ikke mening at gøre det dyrt og besværligt for virksomhederne at bidrage til, at ambitionerne bliver indfriet.
Hvad er mikroafregning?
Arbejdsgiveren og medarbejderen, der lader sin elbil på arbejdspladsen skal kunne gøre rede for hver eneste forbrugt kWh. Der er ingen nedre grænse for dette krav, så blot en enkelt ladning er ulovlig, hvis ikke laderen kan håndtere mikroafregning.
Det findes der ladere, der kan, men de er dyre. Enten er de dyre i anskaffelse, eller også er de dyre i abonnement. De villige arbejdsgivere er så tvunget til at opsætte disse dyre ladere, og det er der, de bremser op. Arbejdsgiverne skal være mere end almindeligt velvillige for at investere så meget før, behovet er der. Og der er naturligt nok ingen medarbejdere, der først køber en elbil, og så spørger arbejdsgiveren om lov bagefter. De køber først elbilen, når de ser muligheden for at lade.
Hønen eller ægget?
Og dermed har vi en hønen-eller-ægget problematik. Elbilen er ægget, og ladeløsningen er hønen.
I dette tilfælde er der ikke nogen tvivl om, hvem af de to, der skal komme først, for at det hele skal blive til noget. Det ER ladeløsningen, der skal på plads først.
Er der en alternativ måde at gribe tingene an på, som gør det billigere og mindre bureaukratisk? Ja, hvis beskatningen blev fjernet, så kunne løsningen fås i Harald Nyborg for 27,95 kr. Og der er sandsynligvis allerede et stik uden på bygningen, som kan bruges – hvis man ellers måtte.
Og hvad gør man så?
Er en stikkontakt til 27,95 kr. så svaret på alle udfordringer for elbilen? Nej, men det er et overkommeligt første skridt til at komme i gang med at lade på arbejdspladsen, når den første medarbejder henvender sig med det ønske. Når der kommer flere medarbejdere til med elbil, så melder der sig andre spørgsmål: Skal vi give strømmen væk, hvad gør vi med ladningen, når kantinen laver mad og bruger masser af strøm, skal medarbejderne betale en smule for det, eller skal vi ligefrem tjene penge, når medarbejdere eller kunder lader? Alt sammen behov som de ladeoperatører, der allerede er i markedet, kan hjælpe virksomhederne med at dække. På den måde kan de store ladeoperatører også få glæde af at beskatningen fjernes – simpelthen fordi der bliver sat gang i markedet.
Bliver det ikke dyrt for staten?
Hvis en medarbejder beskattes af gratis strøm, så kommer hun til at betale cirka en krone pr. kWh i skat. En ladeoperatør får – med den nuværende ordning – en krone tilbage fra Energistyrelsen pr. kWh. Det koster således ikke staten noget – det er bare borgerne (medarbejderne), der får en krone i stedet for ladeoperatøren. Hver en krone går til det samme glimrende formål – at facilitere omstillingen fra fossil- til eldrevne biler.
Jamen, jeg får da ingen gratis benzin?
Nej, det får medarbejderen med en konventionel bil ikke. Men det er ét af de incitamenter, der skal til for at få lokket danskerne over i elbilen. Og hvis de ambitiøse politiske målsætninger skal indfries, er det på tide, at staten begynder at skabe incitamenter i stedet for forhindringer. Et første skridt burde være at gøre det så let og så billigt som muligt for virksomheder og borgere at træffe det bæredygtige valg.
Derfor: Gør det skattefrit at lade på arbejdspladsen. Helst i dag, hvis de ambitiøse mål skal nås.