-
Ladning til private
Rådgivning om opladning til elbiler for private elbil-ejere
Elbiler til private. Få svar på dine spørgsmål her
Overvejer du at skifte til en elbil, eller har du allerede besluttet dig for at købe en elbil? Der er flere ting at tage hensyn til og regler for sikkerhed, der skal overholdes, når man skal etablere ladning til din nye elbil på privatadressen.
Bor du i en boligforening?
Bor du i enten en ejerforening, en andelsforening eller i alment boligbyggeri, og ønsker du ladning på jeres parkeringsplads, så er her også hjælp at hente. Vi hjælper jer med alt fra en indledende workshop, så hele beboerforeningen bliver klædt bedst muligt på til indkøb, opsætning og evaluering.
Vi har allerede hjulet mange beboerforeninger med vores uvildige rådgivning, når de skal etablere ladning til boligforenings beboere. Læs vores cases her.
Sikkerhed og ladestandere
Du behøver ikke at have en masse spørgsmål klar. Vi kommer godt omkring alle de spørgsmål, der trænger sig på, når man har købt elbil og skal have en ladeboks derhjemme. Særligt er det vigtig for mange at sikre sig, at elinstallationen er sikker. Der findes i dag lovkrav om brug af en autoriseret el-installatør til opsætning af ladeboksen. Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger en separat sikringsgruppe til ladeboksen, og at man fx ikke benytter en forlængerledning, hvilket stiller krav til placeringen af ladeboksen. Alt dette hjælper vi dig med at få et overblik over i vores 30 minutters rådgivning, som foregår online via zoom.
Få strøm til din elbil på hjemmeadressen
Bliv klar til din nye elbil! Vi har nederst på siden samlet nogle af de spørgsmål, der trænger sig på, når man som privat bilejer står overfor at skulle skifte til elbil, og i den forbindelse vil etablere opladning af sin elbil hjemme i garagen eller i indkørslen. Det er nu muligt at booke en halv times rådgivning med en autoriseret installatør og uvildig ekspert på ladeløsninger.
Se en kort intro om vores rådgivning til elbil-ejere med Hans Christian Jensen
30 minutters rådgivning
Få uvildig og professionel rådgivning, når du skal have opsat ladning til din elbil hjemme i privaten. Du får en halv times rådgivning af en autoriseret el-installatør og ekspert, når det kommer til ladning af elbiler. Så sikrer du dig, at der er styr på både sikkerhed, og alle tekniske krav bliver opfyldt.
Oplad din elbil hjemme i privaten
Som ejer af en elbil er det en stor fordel, at man kan oplade sin elbil derhjemme. Så er bilen altid fuldt opladet om morgenen, når man skal afsted på job. Det giver også fleksibelt, at man kan lade elbilen derhjemme og ikke er afhængig af de offentligt tilgængelige ladestandere. Der er flere ting, man skal være opmærksom på, når man bruger af husstandens samlede el-kapacitet til sin elbil. En opladning til din bil belaster din husstands elinstallationer meget mere end fx hårde hvidevarer, og det er vigtigt, at installationen kan klare belastningen. Derfor skal du som udgangspunkt have installeret en stikkontakt, der er beregnet til formålet.
Muligheder for opladning af din elbil hjemme
Der findes mange forskellige lade-leverandører, og der er flere mulige løsninger, når du skal etablere ladning hjemme. Din løsning afhænger af, hvordan din bolig er indrettet, og hvor langt du kører i din elbil.
Få en ladeboks til opladning af din elbil derhjemme
Nedenfor har vi listet nogle af de mange spørgsmål, som vi hjælper private bilejere med i forbindelse med etablering af en ladeboks derhjemme.
Hvad koster en ladestander?
En ladestander inklusiv installation koster alt fra omkring 10.000 kroner og opefter. Det handler i bund og grund om, at du skal beslutte dig for, hvor hurtigt den skal klare en opladning. Du kan også få en ladestander igennem en abonnementsaftale, hvilket er en ret populær løsning.
Skal du på en længere tur, hvor du overstiger de antal kilometer, du kan køre på en fuld ladning, så benytter du de offentligt tilgængelig lynladere eller hurtigladestationer, som de også kaldes. Ved en lynladestation kan du oplade din bil på omkring 30 minutter. Et batteri oplader hurtigst de første procent. Når du krydser de 80 %, falder hastigheden markant, jo tættere du kommer på en fuld ladning. Derfor kan det ikke betale sig at oplade sit batteri fuldt, med mindre du kan ligge i din seng og sove imens.
Har du elbil og solceller?
Har du både en elbil i garagen og solceller på taget, kan du med fordel kombinere disse to. Du kan nemlig optimere dit privatforbrug af husets solcelleanlæg, fordi du bruger overskudsstrømmen direkte til din elbil. Du sparer dermed både på pengepungen og på klimaet. Det kræver en speciel ladestation til solceller, for den skal kunne anvende overskudsproduktionen fra solcelleanlægget. Du skal være opmærksom på, at der er udfordringer omkring afgifter på din elproduktion, men det hjælper vi dig selvfølgelig også med at gennemskue.
Kapacitetskrav til din elinstallation ved ladning til elbil?
En opladning af en elbil forbruger en ret stor del af den samlede strømkapacitet i en husstand, da en lader forbruger mere end fx dine hårde hvidevarer. Derfor er det vigtigt at få klarlagt, om der er ekstra kapacitet nok, så du kan oplade din elbil hjemme. Du skal have en elektriker til at undersøge, hvor meget yderligere, du kan belaste den eksisterende installation og stikledning, og om det er nok til at tilkoble en oplader. Kniber det med kapaciteten, kan man eksempelvis planlægge opladningen i forhold til husets øvrige forbrug, og i nogle tilfælde kan man få mere kapacitet ved at ombytte nogle faser. Alternativt kan der være behov for at få lagt mere strøm ind.
Hvilke typer ladestik og kabler findes der?
De fleste elbiler leveres i dag med et kabel og et stik. Med et ladekabel er du sikker på, at du kan lade ved alle offentligt tilgængelige ladestandere, hvor der ikke er fastmonteret et ladekabel. Det mest gængse ladestik er et type 2 stik. Det forsyner din bil med både en- og trefaset vekselstrøm (AC) og kan maksimalt benyttes op til omkring 22 kW.
Der benyttes et andet kabel, når du oplader via en lynlader. Det er tykkere end kabler til almindelige ladere, da det skal overføre meget større mængder strøm. Kabler til lynladning sidder fastmonteret på laderen, så det skal du ikke spekulere på, hvis din elbil kan benytte en lynlader, er der et specielt udtag på din bil til formålet.
Som en sidste nødløsning kan du oplade din elbil via et helt almindeligt stik med jord via en såkaldt mormor-lader. Men det er kun, når du er strandet et sted langt fra en lader (hos mormor?) og ikke kan nå til næste ladestation.
Kan jeg selv udføre noget af arbejdet ved installation af en oplader til elbil?
Hvis du gerne vil spare lidt penge på installationen, tænker du måske, om der er noget, du selv lovligt kan udføre i forhold til en installation af oplader til din elbil. Det er begrænset, hvad man selv kan hjælpe med. Er det gravearbejde, kan du aftale med din lokale elektriker, at du selv udfører den del. Dog er det vigtigt at huske, at det er elektrikerens ansvar, at installationen er opført korrekt og er i overensstemmelse med lovgivningen. Derfor kan det være inkluderet i din pris, så den pågældende elektriker ikke skal tjekke dit arbejde, men selv vælger at udføre det. Har man lige købt en elbil, er beløbet til etablering af en oplader også begrænset sammenlignet med prisen på bilen.
Hvor lang tid tager en opladning?
Hastigheden af en opladning af en elbil, og hvor hurtigt elbilen er køreklar igen, er bestemt af tre ting: Hvor meget strøm, der kommer fra ladestationen, hvad enten det er en ladeboks, ladestander eller lynlader, hvor meget strøm elbilen kan modtage, og hvor stort batteriet på elbilen er. En ladning kan derfor tage alt fra 30 minutter til 15 timer. Når du selv skal købe en ladeboks, så er det godt at huske, at prisen på ladestation og installation samlet hænger nøje sammen med, hvor hurtigt den oplader. Husk, at når du har din egen ladeboks i garagen, sætter du din elbil til opladning natten over. Så er den fuldt opladet om morgenen.
Skal du på en længere tur, hvor du overstiger de antal kilometer, du kan køre på en fuld ladning, så benytter du de offentligt tilgængelig lynladere eller hurtigladestationer, som de også kaldes. Ved en lynladestation kan du oplade din bil på omkring 30 minutter. Et batteri oplader hurtigst de første procent. Når du krydser de 80 %, falder hastigheden markant, jo tættere du kommer på en fuld ladning. Derfor kan det ikke betale sig at oplade sit batteri fuldt, med mindre du kan ligge i din seng og sove imens.